Bouwconcept wekt meer energie op dan het verbruikt

duurzame_woning_kantoor

Jan en Geraldina Abma wonen samen met hun twee kinderen Elmar en Maureen in Wolvega. Jan is eigenaar van Driepro Bedrijfsadviseurs. Geraldina is werkzaam in het bankwezen. Bouwbedrijf Scheenstra is benaderd voor het bouwen van een duurzame woning voor werken en wonen. De woning stond centraal bij de ambitie voor het creëren van een co2 neutrale bedrijfsvoering.

„Een CO2-neutrale bedrijfsvoering is niet van de ene op de andere dag te realiseren aangezien ook bijvoorbeeld de uitstoot van de zakelijke kilometers gecompenseerd dient te worden. Via een stappenplan is toe gewerkt naar de realisatie van de ambitieuze doelstellingen. De afgelopen jaren stonden voornamelijk in het teken van voorbereiding en uitvoering. Voorbereidingen en uitvoeringen waarvan we nu de vruchten gaan plukken”, vertelt Jan. Met bouwbedrijf Scheenstra en installatiebedrijf Hoekstra Suwâld zijn de ambities van Jan en Geraldina vertaald naar een bouwconcept dat meer energie opwekt dan verbruikt.

Minimaal onderhoud
De basis begint bij de bouw. Naast het beperken van klimaatinvloeden van buitenaf door een hoge isolatiegraad, warmte terugwinning en het gebruik van bufferruimten bij de in- en uitloop waren er nog meer wensen. Eén daarvan was een strak ontwerp met een minimum aan toekomstig onderhoud: „We wilden geen kapellen, schoorstenen of andere onderhoudsgevoelige objecten c.q. materialen aan de woning”, legt Jan uit. „Dit is terug te vinden in het ontwerp en de toepassing van onderhouds- en schildervrije materialen”.

Hoekstra Suwâld en The Sunfactory zijn bekend met de nieuwste technieken en het realiseren van energie neutrale woningen. Vanuit de co2 neutrale doelstelling is er gekozen om alles elektrisch aan te sturen. De verwarming is geregeld met een warmtepomp en warmte-terugwin-installatie (WTW). Zowel winters als zomers is er sprake van een aangenaam binnenklimaat. Het energieverbruik van wonen en werken resulteerde in het aanbrengen van 40 zonnepanelen om in de totale energiebehoefte te kunnen voorzien. Voor de energieproductie heeft Bouwbedrijf Scheenstra een niet alledaagse schuur ontworpen.

Genieten
Het laatste project was de bouw van een tuinkamer. Jan en Geraldina hebben hiervoor een eigen ontwerp aangeleverd. Bouwbedrijf Scheenstra heeft dit verder uitgewerkt in een kant en klaar uitvoeringspakket. Geraldina over alle bouwactiviteiten: „We kunnen terugzien op een leuke en leerzame tijd. De doelstelling van energie neutraal, maar ook onze comfortwensen zijn prima ingevuld. Met de tuinkamer hebben we nu ‘t gevoel dat je het buitenleven naar je toe haalt, precies wat we wilden”.

Expertise en ambitie
Jan is vanuit zijn eigen bedrijf bekend met de financiële kansen die dergelijke projecten bieden. De regelingen van de SDE subsidie, investeringsaftrek (KIA), de energie investeringsaftrek (EIA) en de crisismaatregel voor afschrijvingen zijn toegepast voor het bereiken van en acceptabele terugverdientijd van het energieconcept.

Heeft u vragen?
Wilt u meer informatie of een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op.